Főszerepbe került a legostobább magyar bíró Zalaegerszegen

 Egy igen élvezetes meccset játszott sok néző előtt a két baráti tábor, a Zalaegerszeg és a Ferencváros csapata, azonban a magyar élvonal legostobább játékvezetője, Erdős József rossz ítéletei miatt maradt emlékezetes a találkozó.


Miután a Ferencváros izgalmas mérkőzéseken felül tudta múlni a Paks és a Diósgyőr gárdáit, már 11 ponttal állt a tabella élén. Ezúttal a Zalaegerszeg ellen készült megmérkőzni a Fradi, ahol mindig szívesen látnak minket fradistákat és a csapatot is. Sajnos egy olyan játékvezetőt delegált az MLSZ a mérkőzésre, aki már több csapat irányába megmutatta, hogy a futballhoz nem sok ismerte van, mégis dirigálhat az NB I-ben sok szurkoló legnagyobb idegtépésére. Volt, hogy fradistaként kellett elismernem, egy jogos újpesti büntetőt, amelyet nem adott meg mindenki legnagyobb megdöbbenésére. Szinte minden mérkőzését nagyon sok hibával dirigálja, nem is érthető, hogy milyen indoknál fogva vezethet továbbra is az élvonalban? Voltak durvább játékvezetők is, akik bele akartak köpni a ZTE-Fradi barátságba, de sem Megyebíró Jánosnak, sem pedig Pintér Csabának nem sikerült egymásnak ugrasztania a két tábort. Emellett az is érdekességként járulhatott a meccshez, hogy egerszegi barátaink nagyon jó formába kerültek. Ezt jól mutatta, hogy hátrányból tudták úgy megfordítani az Újpest elleni meccset, hogy (igaz emberelőnybe kerülve) kiütötték a lilákat. Láthatóan feljavult a játékuk, mióta (végre!) menesztették az antitálentum Boér Gábort a kispadról. Izgalmas meccsnek néztünk elébe, amelynek a tétjét emelte számunkra, hogy előző este az üldöző Paks, kikapott a Fehérvártól hazai környezetben.

A hét folyamán nagyban terveztük a túrát, hogy hogyan menjünk miként menjünk? Végül a #ROTTY hölgytagja, Anasztázia segítségével szerveztük meg az utat. Velünk tartott kisfia, Ati, valamint Janó és Ákos. A Kelenföldi pályaudvar őrmezői oldalán futott össze a társaságunk és bár autópálya-felújítások lassították a haladásunkat, de faltuk a kilométereket Zala (vár)megye székhelye felé. Néhány megállást követően nem sokkal a kezdés előtt estünk be a ZTE Aréna parkolójába. Még út közben vettük szemügyre a kezdőcsapatot, amelyet felforgatott egy kicsit a Dejan Stankovic családi ok miatti távolléte alatt a Leandro de Almeida-Vincenzo Sasso edzőpáros. Bekerült Kenan Kodro, valamint Katona Bálint és Botka Endre is, addig belső védőként pihenőt kapott Ibrahim Cissé, valamint a támadósorból Varga Barnabás is. A megszokotthoz képest elég gyorsan bejutottunk a stadionba és kezdőrúgásra már a lelátón voltunk. Bár ismét megnyitották a zalai klubvezetők a teljes lelátót a vendégszurkolóknak, de nem telt meg, nagyon sok volt a hézag. 


A kezdéskor a szurkolók támogatásukról biztosították a fia kórházi kezelése miatt külföldön tartózkodó vezetőedzőt, Dejan Stankovicsot. Rögtön átvette az irányítást a Fradi és szinte beszorította a hazaiakat saját kapujukhoz. Az első nagyobb lehetőség Katona Bálinthoz volt feljegyezhető, mikor Mohammed Abu Fani szabadrúgása után fejesével nem tudta eltalálni a kaput. Pár percre rá, már pontosabban jött be a labda középre. Ramirez beadására középen Adama Traoré robbant be és fejelt Dombó Dávid kapujának közepébe. 0-1!

Ezután el-elbambult a védelem, először Habib Maiga szerelte Mim Gergelyt, majd pár perc múlva a zalai középpályás már kapura tudott lőni, amelyet Dibusz Dénes ki tudott ütni a jobb alsó sarokból. Ettől függetlenül folyamatos volt a Ferencváros fölénye, amely egy újabb gólban bontakozott ki. Ismét Ramirez passzolta be a tizenhatoson belülre a labdát, amelyre Kenan Kodro érkezett és tekerte el a kifutó Dombó mellett a játékszert, amely a zöld-fehér szurkolók legnagyobb örömére a kapu sarkában tudott megpihenni. 0-2. Az ivószünet után ismét a kapuba talált Kodro, azonban azt a gólt legnagyobb megdöbbenésünkre nem adta meg Erdős József játékvezető. Döntését a VAR is helyben hagyta. A félidő végén egy zalai támadás után büntetőt reklamáltak a hazai drukkerek. A videóbíró ezt is vizsgálta, de nem vélték úgy a szituációt, hogy ki kéne hívni a játékvezetőt. Nem tudom, elég véleményes volt a szituáció. Szerintem itt megúszta a Fradi ezt az esetet. A játékrész végén még Habib Maigát kellett hosszabban ápolni, de nem kellett lecserélni az elefántcsontparti középpályást. A szünetben 2-0-ra vezetett a címvédő.

A folytatásra egy harcosabb ZTE jött pályára. A Fradinál volt két csere a sérüléséből visszatérő Traoré és a meccsek óta visszafogottan teljesítő Abu Fani helyén Ben Romdhane és Lisztes Krisztián folytatta. Utóbbi nagyon sok hibával játszott. Nagyon távol volt régi önmagától, ami miatt a szurkolók kedvence lett a 18 éves támadó. A 66. percben Myenty Abena belépője után egy zalai játékos esett el a tizenhatoson belül. Úgy éreztem, hogy erre meg fogja ítélni a büntetőt Erdős József, de a VAR ki sem hívta. "Remek! Megint bírózni fognak az ellendrukkerek..." - gondoltam magamban. Bár mondjuk ismerve Erdőst, ő még az egyértelmű büntetőket sem szereti befújni. A videószobában tevékenykedő ("Kassainé") Kulcsár Katalin játékvezetői felfogását pedig még azok is sokszor megkérdőjelezik, akik gyakrabban szoktak női focimeccsekre járni. Ettől függetlenül ugyanazt éreztem, mint a Diósgyőr ellen, hogy visszaállt a Fradi. Mint forró kés a vajon, úgy jött át a védelmen a ZTE. Először a Fraditól az egerszegiekhez igazoló Vogyicska Balázs lőtt nagy helyzetben kapu mellé, de pár percre rá már Dibusz sem tudott hárítani, mikor Antonio Mance lőtt a tizenhatoson belül a védelem figyelő tekintete közepette a kapuba. 1-2.

Nem sokkal később már az egyenlítés is majdnem összejött a zalaiaknak, de Botka Endre egy elképesztőt mentett. A szöglet utáni ellentámadásból pedig Lisztes Krisztián került helyzetbe, de nem tudta eltalálni a kaput. Már majdnem a végén jártunk a meccsnek, mikor Lisztes vezette a labdát és nem éppen szabályos körülmények között vették el tőle a hazai játékosok. A támadás vége pedig góllal végződött, Antonio Mance második góljával 2-2-re módosult az eredmény. Hevesen is reklamáltak a Fradi játékosai, a VAR ki is hívta Erdős Józsefet, aki ennek ellenére is érvényesnek vélte a gólt. Mondjuk Magyarország legostobább játékvezetőjétől többet nem vár az ember. Az ápolások és a VAR-ozások miatt hosszú, 8 perces hosszabbítást rendeltek el. Ennek a végén szintén egy kemény belépő után vezetett ellentámadást a Fradi. Az előreívelés után Varga Barnabás fejesét még kapufára tolta Dombó, de a kipattanót Mohamed Ali Ben Romdhane lőtte a kapuba, ezzel megnyerve a mérkőzést a zöld-fehéreknek. Hevesen reklamáltak a kék-fehérek, hogy szabálytalanság előzte meg a találatot, de Erdőst nem érdekelte, ahogy a ZTE egyenlítő góljánál sem. 3-2-re nyert a Fradi. 

Nem mondhatom, hogy a legjobb játékot produkálta a Fradi, de nyerni tudott Zalaegerszegen. Sok negatív teljesítmény volt a pályán, említhetném Abu Fanit, Lisztest, de a legrosszabb produkciót mégis Erdős József játékvezető nyújtotta, aki hibák sokaságát mutatta be a meccs során, hiába volt neki videóbírós segítsége. El nem tudom képzelni, hogy kinek a kije lehet a spori, hogy a sorozatos rossz ítéletek után még mindig az NB I-ben vezethet, mikor jól láthatóan nem üti meg ezt a szintet. Ilyenkor megkérdőjelezi az ember a játékvezetői bizottság szakmaiságát is. De őket nagyon is pátyolni kell, az MLSZ szerint. Erre nem tudok mit mondani. De a szurkolókkal van a nagyobb probléma, nem a fogalmatlan, játékot tönkretevő játékvezetőkre. Fair Play...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon