Elképesztő bírói hiba sem segített a Pakson

 Gyönyörű időben, nagyon sok néző előtt rendezték meg az OTP Bank Liga csúcsrangadóját, ahol Karakó Ferenc játékvezető hatalmas hibája ellenére is győzni tudott a Ferencváros az elég durván játszó Paks ellen a Groupama Arénában.


Csúcsrangadót rendeztek az NB I 27. fordulójában. Bár egy átlagos Fradi-Paks összecsapás nem nagyon minősülne rangadónak, de itt mégis a bajnokság listavezetője fogadta közvetlen üldözőjét. Az utóbbi két mérkőzésen a Paksnak becsúszott néhány vereség, így a Ferencváros 5 pontos előnyre tehetett szert egy győzelemmel a tolnaiak előtt. Emellett hétköznap mindkét csapatnak jelenése volt a Magyar Kupában. A IX. kerületiek Diósgyőrben tudtak nyerni 2-0-ra rotált csapattal, valamint nem sok energiát kiadva magukból a sikerért, addig az atomvárosi zöld-fehérek közel voltak a kieséshez is az Illovszky Stadionban, ám végül egy utolsó perces egyenlítő gólt követően, hosszabbítás után jutott tovább az elődöntőbe Bognár György csapata. Bár a Vasas elleni kupameccsen elég jól bírták az extra 30 percet Böde Daniék, ám mostanában egyre inkább látszódott, hogy nehezen bírták a meccsek végét. Ebben nagyon reménykedtünk a meccs előtt, emellett az angyalföldi túlórázás után egyáltalán nem indok nélkül bíztam a vendégek fáradtságában, amíg egy frissebb Fradi szállhatott szembe Windecker Józsefékkel. 


Már a meccs előtt alig 1000 jegy maradt a mérkőzésre, sokan indultak el ezen a napsütéses vasárnap délutánon a Groupama Aréna felé. Barátaimmal szokásos módon a Népligetben futottunk össze. Szokásos focis témákban próbáltunk hangolni ezerrel erre a mérkőzésre, valamint kitárgyaltuk, hogy mi a helyzet egy kerülettel délebben, hiszen a Kispestnél nincs sok minden rendben. A vörösfeketék tüntetésre is készültek a Szeged elleni másodosztályú bajnokijuk előtt. (ki is kaptak 1-0-ra) Fél 2 körül éreztem, hogy ideje lenne bemennem a stadionba. Elég gyorsan bejutottam, ám a kerengőn már hatalmas tömeg készült a kezdőrúgásra. A meccs tétje és a szurkolóbarát időpont sokakat csábított ki a stadionba. Én a foodtrucknál fogyasztottam el az ebédemet, majd egy üdítő megvétele után elindultam a helyemre a C2 szektorban. Közben még hallgattam, ahogy egy "utcazenész"(?) Tankcsapda számokat énekelt egy gitárral kiülve. Mivel bírom a debreceni zenekart, így énekeltem vele A legjobb méreg és az Egyszerű dal című számokat. Még szektor felé menet találkoztam Tanár Úrral, aki mindenképpen győzelmet várt erre a napra. A stadionban jó hangulat uralkodott, Náksi Attila nyomatta a fradista zenéket, amiket jókedvvel énekeltek a kilátogatók. Elképesztő meleg volt, ennek ellenére nagyon sokan kabátban ültek a székükön. Szerencsére a lelátón árnyék volt, de a pályát beterítette a tavaszi tűző napsütés. Majd a megemlékezések után bevonultak a csapatok. Ezúttal zászló- és sálerdő fogadta őket a B-közép részéről, nem volt látványosabb koreográfia. Addig a pályán a két főállásban énekes szpíker, Szendrey Zsolt "Szasza" és Bűdi Szilárd énekelte el a Fradi-indulót. 


17600 néző előtt kezdődött el a forduló rangadója. Rögtön a meccs elején magához ragadta a kezdeményezést a Ferencváros, a Paks betömörült saját tizenhatosához. Néha elég keményen odaléptek a hazai játékosoknak a Tolna megyeiek, amelynek eredményeként Kovács Krisztián kapott sárga lapot egy Marquinhos ellen elkövetett szabálytalanság után. Bár nagyon szigorúan fogták a paksiak volt támadójukat, Varga Barnabást, de mégis ő tudott fejelni az elején, sajnos Mohammed Abu Fani befutott a labda útjába, így saját ember blokkolta a lehetőséget. Nagyon sokszor a szélen próbálkozott az FTC, főképp Cebrail Makreckis futott el nagyon sokszor, de Marquinhosról is nagyon sokszor elfeledkeztek a védők. Az első negyedóra végén hatalmas helyzetbe került Varga Barna, de sajnos nagyon rosszul találta el a labdát, és egy paksi védő ki tudta rúgni a gólvonal elől a lassan vánszorgó játékszert.

Az első paksi lehetőségre majdnem 25 percet kellett várni, mikor Könyves Norbert lövését védte Dibusz Dénes. Rá pár percre Szappanos Péter percei jöttek, mikor Abu Fani lövését, majd a kipattanó után a fejesét is hatalmas bravúrral hárította. Ettől fel is pörgött az Üllői úti közönség. Ezután Kristoffer Zachariassen kapott hatalmas labdát Marquinhostól, azonban a norvég támadó sajnos véleményem szerint Szappanos lábai között szerette volna elrúgni a labdát, így a kapus hatalmas bravúrral védett, a szurkolók pedig csalódottan ültek vissza a helyükre. A 41. percben Karakó Ferenc elképesztő hibája alakított ki tömegjelenetet. A sárga lappal rendelkező Kovács Krisztián lökte rá majdnem Marquinhost a közvetítő televízió kamerájára, amely miatt Mohammed Abu Fani kérte számon a paksi játékost. Erre Windecker József is odament és felképelte az izraeli középpályást. Mi a lelátóról úgy láttuk, hogy ütött a vendégek játékosa. Pedig már elővette Karakó Ferenc a sárga lapot Kovácsnak, amely neki a pirosat jelentette volna. Emellett Windecker is megúszta. Elképesztő. Hiába vizsgálódott a VAR, de nem kapott senki sem pirosat. De az, hogy Kovács a pályán maradhatott, az esetleg egy meccset is befolyásoló hiba lehetett volna a játékvezetőtől. Szidta mindenki az MLSZ-t és a játékvezetőt is. Nem tudom elégszer mondani, hogy hatalmas játékvezetői hiba történt. A hosszabbításban próbált lehetőségeket kialakítani a Fradi, de látszott, hogy nem voltak elég hidegek a fejek, így helyzet nem alakult ki. Hatalmas rendrakás kell a fejekben az edzőktől, hogy nyugodtan folytatódjon a mérkőzés.

A szünetben egy fúvós zenekar játszotta el a Fradi-szurkolók körében is népszerű Gala slágert, a Freed from desire-t, amit többen is énekeltek, majd a lelátón Rúzsa Magdi dalát kellett elénekelni félig-meddig karaoke stílusban egyes vállalkozó szellemű drukkereknek. Érdekes játék volt, de nekem ebben a formában annyira nem jött be. A folytatásra rögtön lecserélte a kiállítást Karakó figyelmetlensége miatt megúszó játékosát a Paks. Bognár nagyon cseles. Rögtön egy oldalsó beadással a Ferencváros veszélyeztetett, ám Myenty Abena fölé fejelte a labdát. Ezután ismét Karakó édesanyja kezdett krónikus csukásba, mikor Varga Barnabást lökték ki a védők a labda alól, de a sípmester jelezte, hogy szerinte ez nem tizenegyes. A VAR is így gondolta, azonban 17 ezer fradista nem éppen e-képp vélekedett. Totálisan odaszorította a kapujához az FTC a Paksot.

Ezt követően Zachariassen fejelt a kapufára, a kipattanót pedig Varga lőtte kapu fölé nagyon csúnyán. Árpi barátom ekkor megjegyezte: mintha fáradna a Paks. És tényleg szembetűnő volt a hazai fölény. A 68. perc környékén Abu Fani tört be a tizenhatoson belülre, azonban beadását ki tudta ütni a remek formában védő Szappanos. A 70. perc környékén állt be a vendégekhez a Ferencváros korábbi csapatkapitánya, Böde Dániel, akit hatalmas ovációval fogadtak a Groupama Arénában. Hiába igazolt már el 5 éve, még mindig hatalmas kedvenc a IX. kerületben. A Fradiba beállt a Mezőkövesd ellen visszatérő Adama Traoré, aki mindig képes váratlanokat húzni, később pedig Kodro, Ramirez és Szevikjan is harcba szállt. Utóbbi nagyon élt a szélen, nehezen tartották a paksiak, ám egyik ívelése után Traoré nagyon rosszul fejelt a labdába, tisztázni tudtak a védők. Egy gyors kontrát tudott vezetni a vendégcsapat is, Szabó Bálint lövése azonban nem okozott gondot Dibusz Dénesnek. Ám jött a 88. perc. A szintén csereként beálló Ben Romdhane cselezett be a tizenhatoson belülre, az alapvonalról belőtt labdáját pedig Adama Traoré lőtte a rövid saroknál a kapuba Szappanost megelőzve! 1-0! Vezet a Fradi! Felrobbant a lelátó a Groupama Arénában. A nagy ováció közepette újabb lehetőséget dolgozott ki az FTC, Ben Romdhane lőtt kapufát, a kipattanót pedig Traoré nem tudta betuszkolni. Ezután nem történt sok minden a hosszabbításban, a Fradi teljesen megérdemelten 1-0-ra nyert a Paks ellen és már 8 ponttal vezet üldözője előtt.

Nem tudok rosszat mondani a csapatról. Mindenki teljesen odatette magát a mai meccsen. Varga Barnát nagyon sokan fogták, volt, hogy hárman figyeltek rá egyszerre. Talán Zachariassen hibája az első félidő végén, amely esetlegesen hibának felróható. Jó volt a hangulat, igazi futballidő volt, győzött a Fradi. Ha tényleg keresni akarok valamit, az Karakó Ferenc teljesítménye volt. Előfordulhatott volna, hogy Kovács Krisztián elmaradt kiállítása meccset befolyásoló hiba lett volna. Közben a paksiak nagyon sokszor durván csúsztak be hátulról. Bognár György nyilatkozata pedig vérlázító. Ő bírózik? Én a helyében inkább csendben lennék. Emellett miután a durva belépők után lent maradnak a Fradi-játékosok ő kezdett bírózni. Szerintem inkább örüljön, hogy Kovács és Windecker pályán maradhatott! Ha már felhozza a Klaksvík és az Olympiakosz elleni vereségeket megkérdezném, hogy a Paks kivel játszott idén? Ott volt a nemzetközi kupa tavaszi szakaszában? Szerintem a kaszinók királyának okosabb lenne csendben maradnia! A lényeg, hogy a Fradi immár 8 pontos előnnyel várja a folytatást, a Diósgyőr elleni szerdai pótlást követően pedig akár 11 pontra is nőhet a különbség a két csapat között. 


"Győzelem a Ferencvárosé!" 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon