Nincs szebb, mint az utolsó perces győztes gól

 Tovább növelte előnyét az OTP Bank Liga tabelláján a Ferencváros labdarúgó-csapata, miután egy pocsék első félidőt követően, Boli és Tokmac találataival 2-1-re legyőzte a közvetlen bajnoki rivális Kisvárdát.


A Gyirmót elleni balul sikerült bajnoki után nem vártuk túl optimistán a Kisvárda elleni bajnoki rangadót. A szabolcsi gárda is többször megbotlott az elmúlt hetekben, ám a játékában meggyőzőbb volt, mint soros ellenfele. Ennek ellenére a Népligetben remek hangulat uralkodott, gyúltak a görögtüzek, a kocsmák pedig megteltek élettel. A mérkőzésre kitelepült a Groupama Arénába az FTC gyorskorcsolya-szakosztálya is, köztük olimpiai bajnok sportolóinkkal, a Liu-testvérekkel. Sajnos nekik már interjú-kötelezettségük volt, így nem volt lehetőségünk közös fotót készíteni velük. A találkozót megelőzően pedig tisztelet kört tettek a Groupama Arénában, majd a Tábor látványelemekkel fogadta őket. 





A héten pedig életre keltek a nemzetközi sajtóban olyan hírek mely szerint a csapat ukrán játékosa, Olekszandr Zubkov megtagadja a játékot a háború miatt, amíg az orosz, Sztanyiszlav Csercseszov a Fradi edzője. Bár belsős ismerőseim is tagadták ezt az információt, majd mindezt megerősítette, hogy a szélső csereként nevezve lett a mérkőzésre, miután az MTK, Gyirmót és a Honvéd elleni meccseken a keretbe se került (utóbbi kettőn saját kérésre).

Azon túl pedig keleti szomszédunk sajtója és diplomatái egyenesen követelték, hogy a Ferencváros menessze a klubtól a csapat orosz vezetőedzőjét és stábját. Lehet, hogy háború van a szomszédban, de ez már túlment egy-két határon. Én személy szerint kiállok a tréner és stábja mellett, ahogyan együtt érzek a szenvedő ukrán néppel is. Szerencsére az események rácáfoltak ezekre a hamis értesülésekre és választ adtak a követelésekre. 

Azonban az első félidőben nem volt sok örömünk. Sokkal jobban játszott a vendégcsapat, sorra alakította ki a lehetőségeit. A zöld-fehérek játékát ismét a tanácstalanság övezte. Nagyon sokszor egymást zavarták támadás közben a Fradi-játékosai, miközben többek arcán már a feszültség kezdett kiülni. Közben pedig a Kisvárda veszélyesebbnél veszélyesebb helyzeteket dolgozott ki. Először egy közeli fejest kellett hárítania Dibusz Dénesnek, majd miután a vendégek egyik játékosa üresen maradt, egy távoli lövést kellett szögletre tornáznia a hálóőrnek. A 30. percben pedig a VAR vizsgálódott egy szituációban. A hosszas várakozás során bekapcsoltam a mobilomon a tv-t, amelyen megnéztem, hogy mit vizsgálhat a spori. Sajnos az egyik várdai szögletnél Fortune Bassey kezéhez ért a labda a tizenhatoson, így a mérkőzés során a hazai szurkolók haragját többször is kiváltó Pintér Csaba játékvezető jogosan a büntetőpontra mutatott. Az ítéletet Claudiu Bumba váltotta gólra, így megérdemelten vezetést szereztek a vendégek. A Fradi pedig nem tudott mit kezdeni, csupán egyetlen egy távoli lövéssel próbálta veszélyeztetni a várdai kaput. Teljesen megérdemelten 0-1 volt az eredmény a szünetben, a csapatok pedig hangos füttykoncert kíséretében vonultak az öltözőbe.



Lehet említeni, hogy foglalkozzak a saját csapatom gyenge teljesítményével, ám egy olyan esemény történt a kisvárdai gól után, amely mellett nem tudok teljes egészében elmenni. Az rendben van, hogy jobb egy csapat, meg is szerzi a vezetést. De amit Bumba és társai leműveltek "gólöröm" gyanánt, az vérlázító volt és szerintem nem csupán számomra. Még akkor is ezt mondanám, ha nem a Ferencváros lett volna az ellenfél, de így mint a klub szurkolója, bizonyos szempontból érintett vagyok. Hányszor, de hányszor szólítanak fel minket, drukkereket, hogy sportszerűen szurkoljunk. Úgy néz ki az MLSZ kérése a játékosokra nem vonatkozik. Néha belefér, ha egy kicsit hergelik az ellenfél szurkolóit, mint a csendre intés, a "gyerünk szurkoljatok", vagy a "nem hallak titeket" (igaz, ezekre is harapunk), azonban amit a várdai játékosok véghez vittek, az már túlment minden határon. Nem tudom, hogy hol fér bele a sportszerűségbe, hogy a román támadó nemiszervét markolászva mutogat kifelé az ellenfél fanatikusainak, több társával egyetemben. A helyzetet pedig súlyosbítja, hogy mindezt a családi szektor felé csinálták. Ez belefér? Pintér Csaba játékvezető szerint igen, mert még csak sárga lapos figyelmeztetést sem adott az érintett játékosoknak. Ha ezt az esetet nem vizsgálja ki az MLSZ és nem oszt ki legalább bizonyos értékű pénzbüntetést a futballistáknak, akkor nem tartom jogosnak egyszer sem, mikor minket szólítanak fel "sportszerű szurkolásra" és rónak ki büntetést klubunkra. Ezek után a Fradi-tábor a játékvezető szidásával még sportszerűbb volt, mint a Kisvárda futballistái!

A szünetben azon a véleményen voltam, hogy esetleg valakinek be kéne mennie a Ferencváros öltözőjébe, hogy kiosszon egy-két taslit a zöld-fehérek futballistáinak. Lehet, hogy a kérésem meghallgatásra talált, hiszen mintha kicserélték volna a csapatot a félidő során. Csercseszov mester kettőt cserélt, bejött Marquinhos és Boli, a támadójáték pedig felfejlődött. Sorra kerültek helyzetbe a hazaiak, először Boli fejelt nem sokkal kapu fölé, majd Marquinhos lövése ment el a rövid sarok mellett. Aztán pedig egy gyönyörű összjáték után Civic centerezett, amelyre Franck Boli érkezett középen és belőtte az egyenlítő gólt! Mintha felszakadt volna valami. A játékosokon is látszott, hogy hirtelen ezres fordulaton pörögnek, főképp Laidouni és Tokmac arcán lehetett ezt látni, hogy nagyon akarnak és vissza akarnak adni valamit a szurkolóknak. Folyamatosan alakították ki a helyzeteket a ferencvárosiak, addig a Kisvárda néhány ellentámadásból próbálta visszaszerezni a vezetést, sikertelenül. A hátsó alakzat is kezdett magára találni.

Bár Wingo is igyekezett, sok előreívelése nagyon pontatlan volt. Én pedig már a lelátón kezdtem dühöngeni, hogy itt semmi sem akar összejönni nekünk. A hajrára beállt Olekszandr Zubkov is, aki végre kezdett olyan teljesítményt nyújtani, mint az ukrán válogatottban. Veszélyesebb távoli lövéseire nagy szüksége van a csapatnak! Laidouni is igyekezett hergelni a közönséget, amely érezte, hogy itt lehet keresni valója a csapatnak. Majd elérkezett az 5 perces ráadás, amelynek első percében Asani eladta a labdát saját térfelén, és egy gyönyörű összjáték után Boli elől Tokmachoz került a labda, a kenyai-norvég támadó pedig kilőtte a hosszú alsó sarkot! Felrobbant a stadion, 2-1-re vezetett a Fradi! Innentől pedig a vendégek időhúzós, színészkedős taktikája fel lett borítva, ők kezdtek el úgy kapkodni, mint a ferencvárosiak az elmúlt fordulók során. Ezekből többször is ellentámadást tudott vezetni az FTC, én pedig nagyon szurkoltam Zubkovnak, hogy sikerüljön betalálnia. Közel is járt hozzá, ám lövését védte Dombó Dávid. De több nem fért bele, a Ferencváros 2-1-re legyőzte a Kisvárdát, így 5 pontra nőtt az előnye az OTP Bank Liga tabellájának élén az üldözőkkel szemben.



A meccs után percekig ünnepelte a Tábor a győztes csapatot, de külön éltették a keleti szomszédunkban zajló háború miatt nehéz napokat átélő Olekszandr Zubkovot, aki ukrán nemzeti lobogóval a vállán vonult végig a szurkolók előtt. Remélem, hogy a tegnap esti éltetés neki is segít valamelyest, hogy tudja, a fradisták mellette vannak! 


A játékkal nem lehettünk teljes mértékben elégedettek, de a győzelemmel igen. Az első félidőben látott görcsösség után a második játékrészben már több játékoson is látható volt az akarás. Remélem, hogy ezzel a győzelemmel átszakadt a gát, a játékosok ezentúl felszabadultabban tudnak játszani. Kell is, hiszen jövő héten Székesfehérvárra látogatunk, a tavasz során bajnoki meccsen még pontot sem szerző MOL Fehérvár otthonába. Miért van olyan félelmem, hogy pont ellenünk jön össze nekik? Remélem alaptalan!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon